Zonnepanelen, wat doet een omvormer?

Mike avatar

Mike op 30-06-2015

Zonnepanelen, wat doet een omvormer?

Een omvormer wordt bij zonnepanelen gebruikt om de energie die gecreëerd wordt door de zon, om te zetten van gelijkstroom naar wisselstroom. Hierdoor wordt het mogelijk om de stroom te gebruiken in en om uw huis. Maar hoe werkt het precies?

Omvormer zonnepanelen

Zonnepanelen, welke soorten omvormers zijn er?

Er zijn meerdere soorten omvormers mogelijk bij het plaatsen van zonnepanelen. De soorten zijn:

- Een paneelomvormer, hierbij heeft elk zonnepaneel een eigen omvormer.
- Een string-omvormer, er is in dat geval één omvormer per string.
- Een multi-string omvormer, waarbij er één omvormer wordt verbonden aan meerdere strings.
- PV-centrale, een grotere variant op een omvormer, kan netspanning creëren.

Hoe werkt de omvormer in een zonnepaneel?

De omvormers in de zonnepanelen zijn erop ingesteld dat elke zonnecel optimaal benut wordt. Dit wordt gedaan door te detecteren welke cel het meeste vermogen ontvangt en daar de focus op te leggen. Hierdoor wordt er zoveel mogelijk energie uit de cellen gehaald.

Als uw panelen zijn gekoppeld met het net dan wordt de netspanning als basis genomen door de omvormer. De opgenomen zonne-energie wordt tijdelijk opgeslagen, voordat het beetje bij beetje het net 'ingespoten' wordt. Er zijn meerdere manieren mogelijk waarop de energie wordt opgeslagen. Denk bijvoorbeeld aan spoelen, transformatoren of condensators, afhankelijk van het type energie.

Levensduur omvormer

De paneelomvormer is de kleinste variant van de omvormers, deze produceert een vermogen van 300 Wattpiek (Wp). De PV-centrale daarentegen produceert het hoogste vermogen (15.000 Wp). De levensduur van een omvormer is door technologische ontwikkelingen flink gestegen. De gemiddelde omvormer heeft een levensduur van ongeveer 12 tot 15 jaar. Vergeleken met de zonnepanelen zelf is dit niet heel veel, die gaan namelijk twee maal zo lang mee.

Zonnepanelen laten plaatsen, waar op letten?

Als u zonnepanelen wilt laten plaatsen is het verstandig om u niet te beperken tot de eerste aanbieder die u ziet. Kijk goed rond naar verschillende specialisten die zonnepanelen plaatsen, en vergelijk deze met elkaar. Dit kunt u het best doen om offertes aan te vragen voor uw specifieke situatie. De offertes zijn gratis aan te vragen en zijn volledig vrijblijvend.

Door het vergelijken van deze offertes weet u zeker dat u de zonnepanelen op uw dak krijgt voor de beste prijs.


Gratis 6 prijsoffertes

40% besparen!

Laat een reactie achter, vinden we leuk!