Zonnepanelen sneller terugverdienen?

Mike avatar

Mike op 12-10-2015

Binnenkort verandert het BTW tarief voor elektriciteit van 6% naar 21%. Dit zal ook op uw huishouden effect hebben. Heeft u momenteel nog geen zonnepanelen? Misschien is dan de verhoging van het BTW tarief een goede reden om eens serieus na te gaan denken over de aanschaf van zonnepanelen.

Terugverdientijd zonnepanelen

Verhoging BTW tarief elektriciteit

De verhoging van het BTW tarief voor elektriciteit zal er voor gaan zorgen dat de energiefactuur van alle huishoudens flink omhoog gaat. Berekeningen laten zien dat voor een gemiddeld gezin de eindafrekening zo'n € 300,- hoger uitpakt dan voorheen. Deze verhoging komt ook nog eens bovenop een aantal andere maatregelen die er voor gaan zorgen dat de energiefactuur binnenkort een stuk hoger uit gaat vallen.

Vlaamse ministers hebben namelijk besloten dat zij het overschot aan groenstroomcertificaten willen wegwerken middels een extra heffing. Daarnaast kosten de afschaffing van gratis elektriciteit en de onlangs ingevoerde vennootschapsbelasting op intercommunales de Vlaamse elektriciteitsgebruiker ook nog eens 100 euro.

Voldoende redenen om naast de milieubewuste overweging, ook vanwege financiële redenen te kiezen voor zonnepanelen.

Terugverdientijd van zonnepanelen

Een gemiddeld gezin gebruikt zo'n 3.500 kWh per jaar. Deze 3500 kilowattuur kan opgewekt worden via zonnepanelen, waarbij de investering ongeveer gelijk staat aan zo'n € 8.000,-. Afhankelijk van de helling van uw dak en de ligging van de woning wordt de terugverdientijd van zonnepanelen momenteel geschat op zo'n 10 jaar.

Volgens meerdere experts zal de terugverdientijd van zonnepanelen door de BTW verhoging licht dalen. Als alle extra kosten en heffingen worden doorberekend, wordt geschat dat de terugverdientijd teruggaat van zo'n 10 jaar na 9 jaar. Mocht de energieprijs tussentijds nogmaals worden verhoogd kan de terugverdientijd van zonnepanelen zelfs teruglopen tot 8 of misschien wel 7 jaar.

Wetende dat zonnepanelen gemiddeld tussen de 20 en 25 jaar meegaan kiest u met een investering in zonnepanelen dus voor een zeer rendabele, maar wel lange-termijn-strategie, om flink te besparen op de energiefactuur de aankomende jaren.

Of anders gezegd; met zonnepanelen legt u de energieprijs voor de komende 20-25 jaar vast, ongeacht mogelijke prijsstijgingen van energie of andere kostenverhogende maatregelen in de toekomst.


Laat een reactie achter, vinden we leuk!